Zo verminder je financiële risico’s als ondernemer

//

Redactie Volghetgeld.nl

Gaat het jouw bedrijf voor de wind? Dan maak jij je misschien geen zorgen. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor de situatie van de ene op de andere dag kan veranderen. Omdat dit je veel geld kan kosten, is het handig om de financiële risico’s die je als ondernemer loopt tot een minimum te beperken. Het probleem is alleen dat veel ondernemers niet precies weten hoe ze dit doen. Daarom helpen wij je in deze tekst op weg.

Maak inkomsten en uitgaven inzichtelijk

Dit lijkt misschien een open deur, maar het is één van de makkelijkste manieren om financiële risico’s als ondernemer te verminderen. Helaas zijn er genoeg ondernemers die niet precies weten hoeveel geld er binnenkomt en wat ze uitgeven. Het gevaar dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt, ligt hierdoor altijd op de loer. Breng de inkomsten en uitgaven van je bedrijf daarom zoveel mogelijk in kaart. Komt er (tijdelijk) minder geld binnen? Dan weet je dat je de komende periode je hand op de knip moet houden.

Zorg voor een financiële buffer

Als ondernemer kun je te maken krijgen met tegenslagen. Ben je hier niet op berekend? Dan kan dit grote (financiële) gevolgen voor je bedrijf hebben. In het ergste geval kan dit er zelfs voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Omdat je dit wilt voorkomen, raden wij je aan om een financiële buffer op te bouwen. Je hebt dan altijd geld achter de hand voor onvoorziene situaties. Op deze manier verminder je de financiële risico’s die je als ondernemer loopt.

Sluit de juiste verzekeringen af

De financiële risico’s die je als ondernemer loopt, kun je ook verminderen door de juiste verzekeringen af te sluiten. Omdat verzekeringen voor bedrijven vaak niet verplicht zijn, laat je ze misschien links liggen. Je denkt zo waarschijnlijk geld te besparen, maar op de lange termijn kan het je juist (veel) geld kosten als jij je niet verzekert. Zo zijn aansprakelijkheidsverzekeringen bijvoorbeeld geen overbodige luxe voor zelfstandig ondernemers. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt overigens geen uitkomst bij schade die ontstaat tijdens het beoefenen van je beroep. Deze schade wordt alleen vergoed door zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen.

Ondernemers kunnen zich op verschillende manieren verzekeren voor zakelijke aansprakelijkheid. Om te beginnen bieden verzekeraars een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan. Hiermee ben je verzekerd voor zaak- of persoonsschade door producten die je maakt of levert. Heb je personeel in dienst? Dan ben je ook verzekerd voor schade die zij veroorzaken als ze voor jou aan het werk zijn. Je kunt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bovendien uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. In dat geval ben je ook verzekerd voor schade door een beroepsfout.

Beperk schulden

Wie wil investeren in zijn bedrijf, kan hier een zakelijke financiering voor aanvragen. Besef je alleen goed dat je hierdoor meer financiële risico’s loopt, want je gaat een schuld aan. Je moet elke maand een deel van deze schuld aflossen. Nu lukt dit misschien nog wel, maar in de toekomst kan dit voor problemen zorgen. Beperk jij je schulden? Dan loop je minder financiële risico’s.

Plaats een reactie