Met een lijfrente is het mogelijk om te sparen voor een aanvullend pensioen, zonder dat dit zwaar belast wordt door de Belastingdienst. Een lijfrente is een van de fiscaal meest voordelige manieren om voor het pensioen te sparen. Wie als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat of bij een werkgever werkt die te weinig pensioen heeft opgebouwd, kan aan de hand van een lijfrenteproduct bijsparen voor zijn pensioen. De premies die men betaalt voor het opbouwen van de lijfrente, zijn namelijk fiscaal aftrekbaar.
De belastingregels rondom pensioen lijfrente
Veel Nederlanders beseffen het niet, maar bouwen in de tussentijd te weinig pensioen op. Bijvoorbeeld omdat ze aan de slag zijn gegaan als zelfstandig ondernemer. Of omdat de werkgever jarenlang te weinig pensioen heeft opgebouwd. In ieder geval kan dit leiden tot een behoorlijk pensioengat. Daardoor kunnen werknemers en zelfstandig ondernemers grote financiële problemen krijgen wanneer ze met pensioen gaan. Aan de hand van een lijfrenteproduct is het mogelijk om op een fiscaal voordelige manier een pensioen op te bouwen.
Bij een pensioentekort mag een lijfrentepremie namelijk volledig worden afgetrokken van het belastbaar inkomen bij de inkomstenbelasting. Daardoor valt de inkomstenbelasting jaarlijks lager uit. Pas op het moment dat de lijfrente vrijkomt en wordt uitgekeerd, is het noodzakelijk om daarvoor inkomstenbelasting te betalen. In dit geval zal de verzekeraar of andere financiële instelling daarover de belasting inhouden.
Lijfrente pensioen kan gunstig uitpakken
De lijfrente beleggen bij Evi kan voordelig uitpakken voor iedereen die een dergelijk product gebruikt om pensioen op te bouwen. De meeste mensen zitten na hun pensioen in een gunstige belastingschaal. Daardoor betalen ze uiteindelijk minder belasting over hun lijfrenteproduct, dan dat ze anders hadden moeten betalen, als ze nog aan het werk waren geweest. Daardoor is pensioensparen aan de hand van lijfrente zeer aantrekkelijk.
Wanneer inkomstenbelasting betalen?
Het is goed om op de hoogte te zijn van de belastingregels rondom de AOW en het pensioen. Veel aangevers die voor het eerst een AOW of pensioen ontvangen, moeten even slikken bij de inkomstenbelasting. Ze moeten in veel gevallen fors bijbetalen. Dat komt mede doordat de AOW, het pensioen en de lijfrente via verschillende instanties lopen. Elke instantie moet volgens de wet inkomstenbelasting inhouden op de uitkering bij die instantie. Wie dus drie pensioeninkomsten heeft, valt afzonderlijk in het laagste belastingtarief. Maar bij elkaar opgeteld vallen de uitkeringen in een hogere belastingschijf. Daardoor kan de inkomstenbelasting toch fors hoger uitvallen dan van tevoren gedacht.
Probeer met de looptijd te experimenteren
Een oplossing voor dit probleem is door met de looptijd van de lijfrente-uitkering te spelen. In sommige gevallen is het mogelijk de uitkering zo te sturen, dat dit het meest fiscaal gunstig is. Een lijfrente product is namelijk een vorm van beleggen. Aan de hand van een lijfrente pensioensparen zorgt namelijk voor enige flexibiliteit. Daardoor is het mogelijk te besparen op de inkomstenbelasting. Wanneer het rendement van de lijfrente hoog is, gaan de uitkeringen ook omhoog. Daardoor kunnen er meer belastingen geheven worden. Maar het is vaak ook mogelijk om de looptijd van de uitkering aan te laten passen. Bijvoorbeeld door een uitkering van tien jaar terug te laten zetten naar een uitkering met een looptijd van vijf jaar. Op die manier is het mogelijk om uiteindelijk minder inkomstenbelasting te betalen. Het inkomen valt namelijk uiteindelijk in een lagere schaal, waardoor er minder belasting geheven wordt.
Uiteraard is het belangrijk om deze keuzes niet zomaar te maken. Bovendien biedt niet iedere lijfrenteverstrekker deze mogelijkheden aan. Het is goed om van tevoren contact op te nemen met een adviseur om de zaak voor te leggen en te bespreken. In ieder geval is duidelijk dat het sparen van pensioenen aan de hand van een lijfrente-uitkering in fiscaal opzicht de meest aantrekkelijke manier is om een pensioen op te bouwen en het pensioengat te dichten.