Welke zorgverzekering past bij mij?

//

Redactie Volghetgeld.nl

Het is weer zo ver: Nederland is in de greep van de zorgverzekeringen. Verzekeren is verplicht, maar het wordt alsmaar duurder. Veel mensen hebben hier zorgen over. Daarom kiezen mensen steeds vaker voor een goedkopere verzekering die toch niet lijkt te passen bij de nodige zorg. In dit artikel bespreken we hoe je zo goedkoop mogelijk uit bent zonder in te leveren op wat het beste bij jouw behoeften past.

Vergelijken

Het is even wat werk, maar je haalt op deze wijze wel het meeste uit je zorgverzekering: vergelijken. Op die manier kun je de vraag ‘welke zorgverzekering past het beste bij mij’ het beste beantwoorden. Gelukkig kun je tegenwoordig via diverse websites zorgverzekeringen vergelijken. Dit scheelt een hoop tijd. Bovendien zijn er veel verschillende verzekeraars met een divers aanbod, waardoor je snel overzicht verliest. Pak er daarom pen en papier bij of open een spreadsheet op de computer en schrijf de plus- en minpunten van de polissen eens op.  

Het is ook slim om de zorgverleners bij wie jij graag zorg afneemt op te schrijven. Denk aan je vaste fysio, het dichtstbijzijnde ziekenhuis of je psycholoog. Iedere zorgverzekeraar sluit namelijk contracten af met zorgverleners. Waar je vroeger bij elke verzekeraar voor vrije artsenkeuze kon kiezen, is dat anno 2023 een stuk schaarser geworden. Een dergelijke polis is namelijk een stuk duurder. Verzekeraars verdienen hier echter te weinig op, waardoor velen ervoor gekozen hebben dit af te schaffen. Je kunt op de website van de verzekeraar bekijken met welke zorgverleners, ziekenhuizen en klinieken contracten hebben. Heeft de verzekeraar van jouw keuze geen contract? Geen zorgen, je hoeft nooit de volle mep te betalen. Wel wordt er dan maar een deel van de zorg vergoed, waardoor je toch duurder uit kunt zijn. Bekijk de verschillende premies, wat er precies vergoed wordt en bereken wat duurder is voor je: een hogere premie of bijbetalen.

Goedkoop of duurkoop

We hadden het net al even over de vrije artsenkeuze (restitutiepolis) en het feit dat deze schaarser en duurder wordt. Wanneer je veel waarde hecht aan volledige vergoeding en vrije keuze in zorgverleners, dan is het slim om toch voor een verzekeraar te kiezen die deze polis nog aanbiedt. Echter zijn dit nooit de goedkoopste zorgverzekeringen

Je kunt ook kiezen voor een basisverzekering waarbij een deel van de zorg vergoedt wordt wanneer de verzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener. Uiteindelijk kan je dan goedkoper uit zijn, omdat je premie per maand minder hoog is. 

Een andere truc die veel toegepast wordt is het verhogen van je eigen risico, maar let wel op dat dit inderdaad rendabel is voor je. Pas dit niet toe wanneer je veel gebruikmaakt van zorg of plannen hebt zoals het laten verwijderen van verstandskiezen of het afnemen van geestelijke gezondheidszorg. Ook kun je duurder uit zijn bij onverwachte zorg, bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt. Bovendien is de korting die je krijgt vaak minimaal, dus bedenk je of het het je waard is. Met andere woorden: zorg ervoor dat goedkoop geen duurkoop wordt!

Aanvullend verzekeren

Een andere manier om goedkoper uit te zijn, is door te bekijken of je een aanvullende verzekering nodig hebt en zo ja, welke het beste bij je past. Stel, je kiest altijd voor de zekerheid voor fysiotherapie, maar gebruikt het nooit. Dan is het verstandig om deze verzekering weg te laten. En ga je maar eens per jaar naar de tandarts? Dan is het op jaarbasis goedkoper om geen aanvullende verzekering te nemen. Breng ook nu weer in kaart welke zorg je daadwerkelijk nodig hebt, vergelijk dit met het aanbod en maak dan je keuze.

Plaats een reactie