Dit is waarom een lening oversluiten flink geld kan besparen

//

Redactie Volghetgeld.nl

Heb jij een lening en heb je een lagere rente gevonden online? Of is je kredietwaardigheid verbeterd? Dan is de mogelijkheid om je bestaande lening over te sluiten misschien wel wat voor jou. Het lijkt misschien een hoop gedoe, maar het kan echt een slimme financiële stap zijn die uiteindelijk flink wat geld bespaart. Goed, hoe werkt dit dan precies? In dit artikel leggen we het je uit.

Andere rentetarieven

Een bestaande lening oversluiten: de meest voorkomende reden hiervoor is het vinden van een lagere rente. De economie verandert voortdurend, en dat geldt dus ook voor rentetarieven. Als deze nu lager zijn dan toen je je lening afsloot, kan oversluiten je maandlasten dus ineens aanzienlijk verlagen. Denk eraan: bij leningen met een variabele rente kan dit verschil nog groter zijn.

Verandering in je financiële situatie

Je financiële situatie kan over de jaren heen veranderen: misschien heb je een betere baan gekregen of ben je andere schulden kwijtgeraakt. In zo’n geval kan het oversluiten van een lening betekenen dat je lagere rentes en betere voorwaarden krijgt. Kortom, je financiële vooruitgang kan ook leiden tot besparingen op je leningen. Het is dus slim om je situatie eens goed onder de loep te nemen als je erop vooruit bent gegaan.

Betere voorwaarden online

Door het digitale tijdperk zijn ook de mogelijkheden om te lenen veranderd. Zo kun je tegenwoordig online een lening afsluiten. Het is zo dat online leningen soms zelfs betere voorwaarden bieden dan de traditionele leningen. Wat echter belangrijk is als je dit gaat doen, is dat je goed verifieert of je bij een betrouwbare online aanbieder zit. Er zitten veel scammers en oplichters tussen, dus check dit altijd (het liefst driedubbel!).

Goede kredietwaardigheid

Het kan zomaar zijn dat je kredietwaardigheid beter is geworden sinds je de lening af hebt gesloten. Dit kan een goede reden zijn om je lening over te sluiten, omdat je nu mogelijk in aanmerking komt voor betere voorwaarden. Dit kan je dus zeker maandelijks geld besparen!

Wat zijn de kosten van het oversluiten?

Een lening oversluiten is helaas niet iets wat je kosteloos kunt doen. Bij het oversluiten van een lening komen vaak afsluitkosten, boetes voor vervroegde aflossing, of administratiekosten kijken. Voordat je de lening oversluit is het verstandig om deze kosten naast de potentiële besparingen te zetten om te zien of het écht voordelig voor je gaat zijn. 

Dus, het oversluiten van een lening kán financieel zeer aantrekkelijk zijn, maar het is geen beslissing die je zomaar moet nemen. Je moet hier echt tegen de nadelen afwegen, ofwel: de kosten versus de besparingen. Schakel bij twijfel dan ook altijd een adviseur in.

Plaats een reactie