Het omgaan met mislukte iDEAL betalingen

//

Redactie Volghetgeld.nl

Het kan frustrerend zijn wanneer je een iDEAL betaling probeert te doen, maar deze mislukt terwijl het geld wel van je rekening is afgeschreven. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen in zo’n situatie. We kijken naar het controleren van je bankrekening, het contact opnemen met de webwinkel en je bank, en het overwegen van alternatieve betaalmethoden. Ontdek hoe je kunt omgaan met mislukte iDEAL betalingen en jezelf kunt beschermen als consument.

Wat te doen bij een mislukte iDEAL betaling?

Als je een online aankoop wilt doen, is iDEAL vaak een handige en populaire betaalmethode. Maar soms kan het gebeuren dat je een betaling probeert te doen met iDEAL en dat deze mislukt, terwijl het geld wel van je rekening is afgeschreven. Het kan een verwarrende situatie zijn, maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen.

Controleer je bankrekening en betalingsgeschiedenis

Wanneer je iDEAL betaling mislukt, is het belangrijk om als eerste je bankrekening te controleren. Log in op je online bankieren of bekijk je bankafschriften om te controleren of het bedrag daadwerkelijk van je rekening is afgeschreven. Het kan voorkomen dat de betaling weliswaar mislukt is, maar dat het geld tijdelijk is gereserveerd of geblokkeerd op je rekening in afwachting van de terugstorting.

Daarnaast is het raadzaam om je betalingsgeschiedenis te raadplegen. Zoek naar de specifieke transactie die mislukt is en controleer of deze als zodanig is geregistreerd. Soms kan het even duren voordat een mislukte betaling wordt teruggestort. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele werkdagen, afhankelijk van de betrokken banken en betaalproviders. Door je betalingsgeschiedenis te controleren, kun je een beter inzicht krijgen in de status van de betaling en de verwachte terugstortingsperiode.

Neem contact op met de webwinkel

Als je hebt vastgesteld dat het geld daadwerkelijk van je rekening is afgeschreven, maar de betaling niet is geslaagd, is het raadzaam om contact op te nemen met de webwinkel waar je de aankoop hebt gedaan. Zoek naar de contactgegevens van de klantenservice of het ondersteuningsteam van de webwinkel en neem telefonisch contact op of stuur een e-mail.

Bij het benaderen van de webwinkel is het belangrijk om gedetailleerde informatie te verstrekken over de mislukte betaling. Geef het exacte tijdstip aan waarop je de betaling hebt geprobeerd, het bedrag van de transactie en indien mogelijk, het referentienummer van de betaling. Deze informatie helpt de webwinkel om je sneller en efficiënter te assisteren bij het oplossen van het probleem.

Neem contact op met je bank

Indien de webwinkel je niet kan helpen bij het oplossen van het probleem, is het verstandig om contact op te nemen met je eigen bank. Leg de situatie uit en geef alle relevante details over de mislukte iDEAL betaling. De bank heeft toegang tot meer specifieke informatie en kan je helpen bij het identificeren van het probleem en het nemen van verdere stappen.

De bank kan bijvoorbeeld onderzoeken of er technische problemen waren met het betalingsproces, zoals een storing bij de betaalprovider. In sommige gevallen kan de bank ook contact opnemen met de bank van de webwinkel om te proberen de betaling te traceren en het geld terug te vorderen. Het is belangrijk om geduldig te blijven tijdens dit proces, aangezien het enige tijd kan duren voordat er een oplossing wordt gevonden.

Documenteer alle communicatie en stappen

Het is cruciaal om een goede documentatie bij te houden van alle communicatie en stappen die je onderneemt om het probleem op te lossen. Noteer de data en tijdstippen van je contact met de webwinkel en de bank, evenals de namen van de medewerkers met wie je hebt gesproken. Bewaar ook kopieën van e-mails, correspondentie en eventuele bewijsstukken met betrekking tot de mislukte betaling.

Deze documentatie zal van onschatbare waarde zijn als het probleem niet binnen een redelijke termijn wordt opgelost en je verdere stappen moet ondernemen, zoals het indienen van een officiële klacht bij de autoriteiten of het inschakelen van juridische hulp. Het hebben van gedetailleerde informatie en bewijsmateriaal zal je positie versterken en je helpen bij het verdedigen van je rechten als consument.

Veelgestelde vragen over mislukte iDEAL betalingen

Heb je vragen over mislukte iDEAL betalingen en wat te doen als het geld is afgeschreven maar de transactie niet slaagt? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden om je te helpen bij het begrijpen van dit probleem en het vinden van mogelijke oplossingen.

Wat moet ik doen als mijn iDEAL betaling mislukt, maar het geld wel van mijn rekening is afgeschreven?

Controleer je bankrekening en betalingsgeschiedenis om te bevestigen dat het bedrag is afgeschreven en de transactie als mislukt is geregistreerd. Neem vervolgens contact op met de webwinkel en je bank voor assistentie en mogelijke oplossingen.

Hoelang duurt het voordat het geld wordt teruggestort bij een mislukte iDEAL betaling?

De terugstortingstijd kan variëren, maar in de meeste gevallen wordt het geld binnen enkele werkdagen automatisch teruggestort op je rekening. Houd echter je betalingsgeschiedenis in de gaten en neem contact op met de betrokken partijen voor eventuele vertragingen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen bij een mislukte iDEAL betaling?

Ja, je kunt je geld terugkrijgen bij een mislukte iDEAL betaling. Neem contact op met de webwinkel en je bank om het probleem te melden en vraag naar een oplossing, zoals een handmatige verwerking, voltooiing van de bestelling of terugstorting van het geld.

Zijn er alternatieve betaalmethoden die ik kan overwegen bij een mislukte iDEAL betaling?

Ja, veel webwinkels bieden alternatieve betaalmethoden aan, zoals creditcard, PayPal of bankoverschrijving. Informeer bij de webwinkel naar andere beschikbare opties en kies een alternatieve betaalmethode die voor jou geschikt is.

7 gedachten over “Het omgaan met mislukte iDEAL betalingen”

  • Als u een betaling via Tikkie hebt gedaan en deze niet is aangekomen, zijn er een paar stappen die u kunt volgen om het probleem op te lossen:

   Controleer de status: Controleer eerst de app of website waar u de betaling heeft gedaan om te zien of er enige indicatie is van de status van uw betaling. Soms kan er vertraging zijn, dus het is mogelijk dat de betaling nog wordt verwerkt.

   Betaalbewijs: Als u een bevestiging hebt ontvangen van uw betaling, zorg er dan voor dat u het betaalbewijs bewaart. Dit kan nuttig zijn om aan te tonen dat u daadwerkelijk een betaling hebt gedaan, mocht er verdere ondersteuning nodig zijn.

   Contacteer de ontvanger: Als de betaling na enige tijd nog steeds niet is aangekomen, neem dan contact op met de ontvanger van de betaling. Zij kunnen mogelijk uw betaling traceren en controleren of er zich een probleem heeft voorgedaan aan hun kant.

   Neem contact op met Tikkie: Als de ontvanger u niet kan helpen of als u vermoedt dat er een technisch probleem is met de Tikkie-service, kunt u contact opnemen met de klantenservice van Tikkie. Zij kunnen u begeleiden bij het oplossen van het probleem en u mogelijk verdere instructies geven.

   Controleer uw bankrekening: Controleer ook uw eigen bankrekening om te zien of het bedrag daadwerkelijk is afgeschreven. Het kan zijn dat er een vertraging is in de verwerking tussen uw bank en Tikkie.

   Geef niet zomaar persoonlijke informatie: Let op voor phishing-pogingen. Geef geen persoonlijke informatie of betalingsgegevens aan derden die zich voordoen als Tikkie-medewerkers. Neem alleen contact op via de officiële kanalen.

   Beantwoorden
 1. Het geld dat ik via IDEAL op 5 augustus heb overgemaakt naar PayPall om door hen te worden overgemaakt naar een goed doel is van mijn rekening afgeschreven. Ik kreeg een mail van PayPall dat het niet door hen kon worden overgemaakt en dat het geld zou worden teruggestort. Dat is niet gebeurd. Wat nu te doen?

  Beantwoorden
  • Het lijkt erop dat u een betaling via iDEAL naar PayPal hebt gedaan om door hen naar een goed doel te laten overmaken, maar PayPal heeft u laten weten dat ze de betaling niet konden verwerken en dat het geld zou worden teruggestort. Als het geld nog niet is teruggestort en u zich zorgen maakt, zijn hier enkele stappen die u kunt ondernemen:

   Controleer uw PayPal-account: Controleer uw PayPal-account om te zien of het geld daar is teruggestort. Soms kan het even duren voordat de terugbetaling wordt verwerkt.

   Controleer uw bankrekening: Kijk ook op uw bankrekening om te controleren of het geld daadwerkelijk is teruggestort. Het kan enkele werkdagen duren voordat het geld weer op uw rekening verschijnt.

   Contacteer PayPal: Als het geld na een redelijke wachttijd nog steeds niet is teruggestort, neem dan contact op met PayPal’s klantenservice. Dit kan via de website of de contactgegevens die u in de e-mail van PayPal hebt ontvangen. Leg de situatie uit en geef eventuele relevante gegevens door, zoals het transactienummer en de datum van de oorspronkelijke betaling. Zij kunnen u meer informatie geven over de status van de terugbetaling en u begeleiden bij verdere stappen.

   Bewaar communicatie: Zorg ervoor dat u alle communicatie, inclusief e-mails en transactiegegevens, bewaart met betrekking tot deze situatie. Dit kan nuttig zijn als u verdere hulp nodig heeft of als u het nodig heeft als bewijsstukken.

   Contacteer uw bank: Als u nog steeds problemen ondervindt, kunt u ook contact opnemen met uw eigen bank. Zij kunnen u mogelijk helpen om de status van de terugbetaling te achterhalen en u adviseren over verdere stappen.

   Houd er rekening mee dat financiële transacties soms vertraging kunnen oplopen, dus het is altijd goed om een redelijke wachttijd in gedachten te houden voordat u verdere actie onderneemt.

   Beantwoorden
 2. Ik heb een op 29 september 2023 een betaling gedaan via I deal ,deze is mis gegaan,wel bedrag af geschreven van mijn rekening.Webwinkel zegt v
  Bij Ideal aankloppen hun zeggen weer bij mijn bank,mijn bank zegt weer bij Ideal.Zo ben ik al 10 dagwn van het kastje naar de muur aan het lopen.

  Beantwoorden
  • Het spijt me om te horen dat je in deze situatie vastzit. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om dit probleem op te lossen. Zoals je aangeeft heb je stap 1 en 2 al gedaan.

   1. Neem contact op met je bank: Aangezien het geld van je bankrekening is afgeschreven, is het een goed idee om opnieuw contact op te nemen met je bank. Zorg ervoor dat je alle relevante details van de transactie, zoals het transactienummer en de datum, bij de hand hebt. Vraag je bank om een onderzoek naar de betaling in te stellen en om te achterhalen waarom deze is misgegaan.

   2. Neem contact op met iDEAL: Je kunt ook contact opnemen met iDEAL om de situatie uit te leggen. Hoewel iDEAL meestal de betalingen tussen banken en webwinkels afhandelt, kunnen ze mogelijk helpen bij het traceren van de betaling en het identificeren van eventuele problemen.

   3. Documenteer alles: Zorg ervoor dat je alle communicatie met je bank en iDEAL goed documenteert, inclusief datums, tijden en namen van de mensen met wie je hebt gesproken. Dit kan nuttig zijn als je de zaak moet escaleren of een klacht wilt indienen.

   4. Overweeg een geschillenprocedure: Als zowel je bank als iDEAL niet in staat zijn om het probleem op te lossen en je van mening bent dat je onterecht geld hebt verloren, overweeg dan om een geschillenprocedure te starten via je bank of creditcardmaatschappij, afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. Ze kunnen je helpen bij het terugvorderen van het geld.

   5. Geduld: Het kan even duren voordat het probleem is opgelost, dus wees geduldig tijdens dit proces. Blijf contact houden met zowel je bank als iDEAL om op de hoogte te blijven van de voortgang.

   Het is belangrijk om te onthouden dat betalingsproblemen vaak complex zijn en wat tijd kunnen vergen om op te lossen. Blijf standvastig in je communicatie en volg de juiste stappen om het geld terug te krijgen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie