Hoe is de aansprakelijkheid van ondernemers geregeld? 

//

Redactie Volghetgeld.nl

Ben je jezelf aan het oriënteren op de verschillende verzekeringsmogelijkheden voor bedrijven en is jouw oog daarbij gevallen op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Het is een verzekering die de aansprakelijkheid van bedrijven en ondernemers regelt. Ieder bedrijf moet zichzelf immers beschermen tegen ongevallen, omdat het vaak hoge kosten met zich meebrengt. Je kan het daarom zien als een vangnet tegen ongelukken en schadeclaims. Als een klant bijvoorbeeld uitglijdt over een drankje of een losse vloerplank kan het zomaar zijn dat de klant verwondingen oploopt. De schadeclaims en eventuele rechtszaken die eraan verbonden zijn, kosten jouw bedrijf veel geld. Met behulp van een verzekering kan je deze kosten dekken. 

Schade en letsel van derden verzekerd

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan voorkomen dat je voor hoge kosten staat als jouw bedrijf in een dergelijke situatie terechtkomt. Vooral bij letsel aan personen of schade aan eigendommen tijdens de normale bedrijfsactiviteiten is het van belang dat je de verzekering inschakelt. Het beschermt je tegen alle claims van derden. Niet alleen bij klanten, maar ook leveranciers en voorbijgangers die schade of verwondingen oplopen als het gevolg van jouw diensten. Met een aansprakelijkheidsverzekering sta je zelf niet meer voor deze hoge kosten. Jouw bedrijfsvermogen blijft hierdoor onaangetast en je hebt ook de juiste hulp om alles af te lossen. Het kan voorkomen dat jouw bedrijf in financiële problemen komt. 

Adviezen die leiden tot schade

Aan de andere kant staat de beroepsaansprakelijkheis verzekering. Deze verzekering geldt voor professionals die diensten leveren, zoals bijvoorbeeld het geven van adviezen. Vooral artsen, advocaten en consultanten zijn hierbij gebaat. De verzekering dekt jou in gevallen waarin beweerd wordt dat jouw diensten hebben geleid tot schade aan anderen of financiële verliezen. Ben je bijvoorbeeld een financieel adviseur en investeert een klant in een risicovol project dat faalt, kan het zomaar zijn dat deze een schadeclaim indient voor de gelopen schade. De kosten voor verdediging en eventuele schadevergoedingen die door deze claims komen, worden door de verzekering opgevangen. Net als bij een bedrijfsaansprakelijkheid kan je voorkomen dat er financiële problemen komen en je als professional jouw werk niet meer goed uit kan voeren. 

Afsluiten om grote problemen te voorkomen

Je kan je dan afvragen waarom het belangrijk is om een van de twee verzekeringen af te sluiten. Je betaalt immers een bepaald bedrag per maand, voor iets wat je wellicht niet nodig gaat hebben. Geen enkele ondernemer wil in een situatie terecht komen waarin hij aansprakelijk wordt gesteld voor misverstanden, ongevallen en fouten. Het schaadt het bedrijf en kan financieel veel problemen met zich meenemen. Om nog maar niet te spreken over de reputatie die geschaad wordt. Je kan jouw geloofwaardigheid aanzienlijk verbeteren als je deze verzekering hebt afgesloten. Door goed te kijken welke verzekering het beste bij je past, voorkom je dat je er niet het meeste uit kan halen. Bekijk de dekking en de bijbehorende polisvoorwaarden, zodat je jouw verzekering snel afgesloten hebt en hulp hebt in het geval je dit nodig denkt te hebben in de toekomst. 

Plaats een reactie